Pep Ventura i Casas

(Alcalá la Real, 1817 – Figueres, 1875)

Amb una sòlida formació musical, va ser un dels músics més respectats i cotitzats de l’Empordà de mitjan segle XIX. Destacà com a intèrpret d’òperes al Teatre de Figueres, director de la Societat Coral La Erato i líder carismàtic de la seva orquestra. Convertit en mite nacional pel catalanisme noucentista, avui el coneixem com compositor de sardanes i intèrpret de tenora, però també va escriure caramelles, goigs, misses, tot tipus de balls de moda i, fins i tot, una sarsuela.

 

 



Sardanes enregistrades per la Cobla Contemporània:


Sardana sobre motivos del Faust: (aprox.1864-1875) Aquesta sardana és un magnífic exemple de la pràctica, tan habitual a l’Europa de l’època, d’incloure fragments operístics als ballables de moda, ja fossin valsos, polques, rigodons o, en el cas de l’Empordà, sardanes llargues. Pep Ventura va introduir als llargs d’aquesta sardana un dels fragments més coneguts de l’òpera Faust de Charles Gounod, el “Cor de soldats”. Estrenada a París l’any 1859 i basada en el drama de Goethe, aquesta òpera es va convertir ràpidament en una de les obres líriques franceses més populars del moment. La tornada èpica d’aquest fragment musical per a cor d’homes ‘Gloire immortelle à nos aïeux’, evoca el coratge i la valentia dels avantpassats, la mort heroica i l’amor a la pàtria, unes temàtiques molt adients al clima romàntic i patriòtic europeu de la segona meitat del segle XIX.

Sardana del barbero de Sevilla: (aprox.1865-1875) Tema original de l’ària de Berta “Il vecchiotto cerca moglie” de Il barbiere di Siviglia de Gioachino Rossini. 


Sardana sobre motivos de la Traviatta
:
(aprox.1850-1875) Tema original del cor de gitanes de La Traviata de Giuseppe Verdi.